Malo zgodovine

Naselja, ki so razmetana po dolini so zrasla ob Zarjini poti – pomembni trgovski poti, ki poteka od zahoda proti vzhodu. Večina ceste je bila zgrajena za časa starodavnega škratovskega kraljevstva, ki se je raztezalo od gorovja Wyrmovega dima do Velikanovega ščita pred več kot 1000 leti. Škratov že dolgo ni več, a ceste mostovi in zajetja so še danes v uporabi. S koncem škratjega kraljevstva so okolice naselile pošasti in banditi in promet po Zarjini poti je usahnil za mnoga leta. Le redke karavane so se upale na dolgo in nevarno pot in le malo ljudi je živelo v Elsirškem dolu – par druidskih naselbin, ki so za sabo pustile le malo več kot travnate gomile in kamnite kroge.

Kašnih petsto let nazaj je Dol skupaj z precejšnjim kosem zemlje severno od Velikanovega ščita prišel pod nadzor bližnjega mesta Rhest. Rhestški soldati so očistili ceste do Dennovarja in naprej ter spet privabili trgovski promet. Vedno več trgovskega prometa je teklo vzdolž Zarjine poti ter z davki polnilo zakladnico kraljevine Rhestilor. V zavetju kraljevine so mesta vzdolž Zarjine poti – Brindol, Talar, Terrelton in ostala – zrasla iz majhnih zaselkov in osamljenih oporišč v cvetoče človeške naselbine.

Nemiri, pošastni vpadi in čarobne katastrofe so sčasoma pripeljale kraljevino Rhestilor na kolena in mesto Rhest je požgala surova horda izza Wyrmovega dima kakšnih 200 let nazaj. Čeprav so soldati Rhestilorja pogumno branili mesto in pobili mnoge goblinoide in sorodno sodrgo so končno zapustili mesto in oslabljeno kraljevstvo se je zlomilo. Zapornice in kanale okoli Rhest so prepustili zobu časa in Črne močvare so pogoltnile nekdaj mogočno mesto.

S padcem kraljevstva so bila mesta v Elsirškem Dolu primorana poskrbeti zase. Večina lokalne gospode se vedno uporablja nazive starega kraljevstva in čeprav je vsem jasno, da je staro kraljevstvo davno mrtvo v Dolu ni zrasla nobena novejša tvorba.

Malo zgodovine

Rdeča roka POGUBE Carr0t Carr0t